Świetne, chrupiące, bezowe, wielkanocne gniazdka ze słodką śmietanką i odrobiną odświeżającego smaku z cytryny. Prosty, ale piękny i pyszny deser idealny na Wielkanoc, dekoracja gniazdek może być świetną zabawą dla najmłodszych 🙂

Składniki:

4 białka jajek
200 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka fioletowego ekstraktu z pochrzynu (purple yam extract)
¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki pochrzynu w proszku (purple yam powder)
kilka kropli fioletowego barwnika spożywczego
200 ml śmietanki 30% schłodzonej
twaróg cytrynowy do dekoracji (przepis)
czekoladowe jajeczka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 110ºC. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubij białka z solą przez 5 minut lub do uzyskania sztywnej piany. Dodawaj partiami cukier i ubijaj na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek z purpurowego pochrzynu i ekstrakt z pochrzynu purpurowego i dalej ubijaj, aż masa będzie sztywna. Dodaj kilka kropli fioletowego barwnika spożywczego w płynie i ponownie ubij, aż uzyskasz pożądany kolor. Przełóż masę bezową do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na przygotowaną blachę wyłóż okrągły kształt bezy. Piecz przez 45-50 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W dużej misce ubij śmietankę. Napełnij każdą bezę kleksem bitej śmietany i łyżeczką cytrynowego twarogu. Udekoruj czekoladowymi cukierkami 🙂

Smacznego!

cukierki, czekolada, krem, kremowy, proste przepisy, jajko, mąka, cytryna, sól, cukier, śmietanka, yam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 5 =