Makaron z sosem dyniowym
Pyszny, aromatyczny i kolorowy makaron z sosem dyniowym to świetny pomysł na sezonowe danie z tym przepysznym warzywem. Danie jest proste w przygotowaniu, a do tego jest świetną opcją na potrawę bezmięsną 🙂
Składniki:
300 g ugotowanego makaronu al dente zostawiając ½ pół szklanki wody z gotowania
5 łyżki masła
2 ząbki czosnku posiekane
1 szklanka puree z dynii
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
180 ml śmietanki 30%
½ szklanki sera parmezan startego
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Na średnim ogniu roztop masło na patelni. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę. Wlej śmietanę, dodaj ser, dynię i gałkę muszkatołową. Mieszaj, aż ser się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Dodaj wodę z makaronu i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, gotuj i mieszaj przez 2 minuty aż makaron będzie obtoczony w sosie. Posyp całość pietruszką i serem.
Smacznego!