Pyszny, aromatyczny i kolorowy makaron z sosem dyniowym to świetny pomysł na sezonowe danie z tym przepysznym warzywem. Danie jest proste w przygotowaniu, a do tego jest świetną opcją na potrawę bezmięsną 🙂

Składniki:

300 g ugotowanego makaronu al dente zostawiając ½ pół szklanki wody z gotowania
5 łyżki masła
2 ząbki czosnku posiekane
1 szklanka puree z dynii
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
180 ml śmietanki 30%
½ szklanki sera parmezan startego
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Na średnim ogniu roztop masło na patelni. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę. Wlej śmietanę, dodaj ser, dynię i gałkę muszkatołową. Mieszaj, aż ser się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Dodaj wodę z makaronu i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron, gotuj i mieszaj przez 2 minuty aż makaron będzie obtoczony w sosie. Posyp całość pietruszką i serem.

Smacznego!

masło, ser, krem, proste przepisy, szybki przepis, czosnek, gałka muszkatołowa, pietruszka, makaron, pieprz, dynia, sól, śmietanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 × 18 =