Pumpkin Flan
Przepis podobny do klasycznego leche flan, ale tym razem z dodatkiem pysznej dyni. Pumpkin flan to słodki dyniowy placek o puszystej konsystencji, z dodatkiem świetnego karmelu. Idealny deser na jesienny czas 🙂
Składniki:
1 szklanka puree z dynii
3 żółtka z dużych jajek
380 g mleka zagęszczonego słodzonego
390 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki cukru (na karmel)
6 łyżek wody
Przygotowanie:
Do rondla o grubym dnie wlej wodę i cukier. Gotuj cały czas mieszając, aż uzyskasz złoty kolor. Od razu przelej do foremki na ciasto. Pozostaw do ostygnięcia. Roztrzep żółtka w misce i dodaj puree z dynii. Wlej oba mleka i dodaj ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aby połączyć składniki. Przelej mieszankę przez sitko aby usunąć bąbelki. Wlej wszystko do naczynia z karmelem i przykryj szczelnie folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 150°C, do blaszki do pieczenia wlej trochę wody i piecz przez 45 minut.
Smacznego!