Makaron z krewetkami w sosie śmietankowym
Owoce morza i makaron? Czemu nie! Szybki przepis z doskonałym połączeniem makaronu i krewetek sprawi, że Twój obiad będzie niesamowity. Kremowy i smaczny przepis, który spodoba się wszystkim, a w szczególności miłośnikom makaronu i owoców morza 🙂
Składniki:
1 kg surowych krewetek (surowe krewetki są zielone)
2-3 ząbki czosnku (zmielone)
6-8 suszone pomidory (posiekane)
1 szklanka śmietany 12%
1 szklanka świeżych liści bazylii
½ szklanki białego wina
500 g makaronu typu spaghetti
łyżka oliwy
ser parmezan
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Podgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj krewetki i czosnek i smaż razem przez 2-3 minuty na średnim ogniu, aż się ugotują (dostaną czerwonego koloru). Krewetki odstaw do innego naczynia, a na tej samej patelni dodaj wino i suszone pomidory. Gotuj 2-3 minuty aż wino się zredukuje. Dodaj rem i duś przez 3-5 minut. Do sosu dodaj ugotowane krewetki, makaron oraz liście bazylii. Wszystko zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posypanym serem.
Smacznego!