Placki ziemniaczane
Tradycyjne polskie placki, proste, tanie, chrupiące i niezwykle smaczne. Pasują zarówno do gulaszu, jak i zwykła przekąska. Świetnie się sprawdzają na słodko, na słono czy też na ostro. Świetne zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, a moją ulubioną wersją są placki z kwaśna śmietaną 🙂
Składniki:
500g ziemniaków
½ łyżki mąki
1 średnia cebula starta
1 jajko
sól i pieprz
olej do smażenia
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Starte ziemniaki pozostaw w lekko przechylonej misce na 5 minut. Odlej z ziemniaków wydobyty sok, następnie przyciśnij dłoń i wylej kolejną porcję soku z ziemniaków. Dodaj mąkę, cebulę, jajko i 2 szczypty soli. Całość dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej trochę oleju. Na rozgrzany olej nałóż porcje masy ziemniaczanej (1 łyżka) i rozprowadzać na dość cienkie ciasto. Smaż przez 2-3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Placki ziemniaczane najlepiej podawaj prosto z patelni gdy są chrupiące, razem ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem 🙂
Smacznego!