Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie musztardowym
Polędwiczka to jedno z moich ulubionych mięs. Odpowiednio przygotowana jest krucha i soczysta. Razem z zarumienionymi pieczarkami i kremowym sosem musztardowym tworzą ekspresowy i pyszny obiad dla całej rodziny 🙂

Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w 1 ½ centymetrowe plastry
400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
łyżka masła
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
⅓ szklanki białego słodkiego wina
2-3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
1 łyżka musztardy miodowej
1 ½ łyżeczki posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Polędwiczkę natrzyj oregano i pieprzem, odstaw na bok. Na dużym ogniu rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmaż pieczarki przez około 10 minut od czasu do czasu potrząsając nimi. Dodaj masło i smaż razem przez 2-3 minuty aby pieczarki zrumienić na złoty kolor. Odstaw pieczarki do innego naczynia, a na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Podsmaż polędwiczkę z każdej strony po maksymalnie po 3 minuty (na dużym ogniu), tak aby mięso nie puściło soków. Pod koniec smażenia dodaj sól. Całość zalej białym winem i gotuj, aż wino odparuje. Zmniejsz ogień, dodaj pietruszkę, sos sojowy i musztardy i dokładnie wymieszaj. Dodaj pieczarki i całość zalej śmietanką. Gotuj jeszcze przez kilka minut aby sos zgęstniał. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką 🙂
Smacznego!

