Świetny pomysł na pyszny niedzielny obiad. Wbrew pozorom nie ma dużo pracy z polędwiczkami, a mięso i warzywa tworzą świetną kompozycję smaków. Zapraszam do spróbowania tego pysznego dania 🙂

Składniki:

500 g polędwicy wieprzowej
125 g bobu ugotowanego
2 plastry boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
10 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka oliwy
łyżka masła
pół szklanki bulionu
100 ml śmietanki 30%
garść posiekanego kopru

Przygotowanie:

Z polędwicy usuń białą błonę, umyj, osusz i pokrój na 2-3 cm plastry. Przełóż do miski, polej oliwą, oprósz pieprzem, solą oraz czosnkiem. Za pomocą rąk dokładnie natrzyj mięso przyprawami. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Bób ugotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Możesz obrać ze skórki, ale mi bardziej bób smakuje ze skórką. Na pół godziny przed smażeniem wyciągnij mięso z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż, aż uzyska szklany kolor. Zwiększ ogień i daj na patelnię polędwiczki od strony krojenia. Smaż z każdej strony przez minutę. Po tym czasie dodaj boczek i smaż przez 2-3 minuty często mieszając. Dodaj bulion i zagotuj. Gotuj przez 1-2 minuty i dodaj bób z pomidorami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietankę, zamieszaj i zagotuj. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj przez około 3-4 minuty (jeśli wolisz by pomidory były twardsze gotuj przez 1 minutę). Dodaj koperek, wymieszaj i odstaw z ognia. Podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami lub ryżem 🙂

Smacznego!

boczek, bób, bulion, masło, krem, kremowy, koperek, oliwa, cebula, wieprzowina, śmietanka, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 2 =