Prosty i szybki przepis, który świetnie nadaje się na specjalną kolację, jak i na zwykłe danie obiadowe. Sezonowe i smaczne grzyby kurki, soczyste mięso i ten wspaniały sos śmietankowy podkręcony ulubionym winem tworzą razem danie doskonałe 🙂

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej oczyszczonej z błony i pokrojonej w plastry
200 g kurek oczyszczonych i opłukanych
1 mała cebula pokrojona w kostkę
50 ml białego wina
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego kopru
¼ łyżeczki kurkumy
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego i podsmaż cebulę na szklany kolor od czasu do czasu mieszając. Dodaj kurki, zwiększ ogień i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj sól, wino, zwiększ ogień i odparuj wino przez niecałe 2 minuty. Dodaj śmietankę, zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj kurkumę i koperek, dokładnie wymieszaj. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Dopraw polędwiczki z każdej strony solą i pieprzem. Gdy patelnia będzie naprawdę gorąca ułóż plastry polędwiczki i smaż z każdej strony po 2 minuty. Usmażone mięso przenieś do sosu śmietankowego z kurkami i podgrzej przez 2-3 minuty. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką 🙂

Smacznego!

masło, kurki, krem, kremowy, koperek, proste przepisy, pieczarki, cebula, pieprz, wieprzowina, sól, śmietanka, kurkuma, białe wino, wino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 10 =