Gulasz wieprzowy
Bardzo lubię przygotowywać gulasze, bo przeważnie są to dania jednogarnkowe, same się robią, a smakują genialnie. Tym razem przedstawiam Wam łatwiejszą i szybszą wersję tradycyjnego gulaszu wieprzowego, który naprawdę jest prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczny. Do tego smakuje jeszcze lepiej odgrzany na następny dzień 🙂
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 duża cebula przekrojona na pół
1 kopiasta łyżka mąki
½ l gorącej wody
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka vegety lub przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na 20 minut by się smaki przegryzły. Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni. Partiami podsmaż mięso na brązowy kolor z każdej strony. Pod koniec smażenia mięsa dodaj cebulę i podsmaż razem przez 5 minut. Całość zalej gorącą, a najlepiej wrzącą wodą. Dokładnie wymieszaj i odlej ⅕ szklanki wywaru do naczynia, odlany bulion posłuży do zagęszczenia sosu. Duś gulasz pod przykryciem przez około godzinę do miękkości mięsa. Do wcześniej odlanego wywaru dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Mieszankę tę wlej do gulaszu, zagotuj cały czas mieszając. Gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku przyprawami, które zostały użyte podczas marynowania mięsa. Podawaj bez cebuli 🙂
Smacznego!