Schab w sosie czosnkowym
Schab wieprzowy to świetny kawałek mięsa który można wykorzystać na różne sposoby. Od tradycyjnych kotletów schabowych po pieczony schab. Tym razem przepis na prosty, szybki i smaczny schab w sosie śmietanowo – czosnkowym, który jest idealną opcją na świetny obiad dla dużej rodziny. Danie te świetnie też smakuje na następny dzień 🙂
Składniki:
1 kg schabu pokrojonego w pół plastry i rozbite tłuczkiem
½ szklanki mąki do obtoczenia
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
400 g śmietany 18%
200 ml wody
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
1 łyżeczka mąki do sosu
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego kopru
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab wymieszaj z słodką papryką, majerankiem, solą, pieprzem i obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu i smaż partiami schab z każdej strony na złoty kolor. Usmażony schab przenieś na talerz obok. Przez ten czas dokładnie wymieszaj w misce śmietanę, wodę, łyżeczkę mąki, czosnek, pietruszkę. Gdy wszystkie kawałki schabu zostaną podsmażone przenieś je na patelnię i zalej sosem śmietanowym. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj koperek i dokładnie wymieszaj, duś razem przez około minutę. Ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z ziemniakami i na przykład z podsmażonymi pieczarkami 🙂
Smacznego!