Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to tradycyjne polskie danie składające się z ziemniaków, twarogu, cebuli i ciasta na bazie mąki. Danie jest proste w wykonaniu, jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas klejenia pierogów. Za to jest to niezwykle pyszna potrawa z miękkim, elastycznym ciastem i wspaniałym farszem, idealna na typowy polski domowy obiad 🙂
Farsz:
Składniki:
275 g twarogu półtłustego zmielonego (można na przykład za pomocą widelca zmielić)
500 g ziemniaków obranych ugotowanych, tłuczonych (surowych około 700g)
1 duża cebula bez skórki zmielona blenderem lub bardzo drobno posiekana
2 łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do ziemniaków dodaj sól i pieprz. Cebulę podsmaż na maśle na szklany kolor (uważaj by nie przypalić bo będą gorzkie). Dodaj do ziemniaków. Dodaj także zmielony twaróg. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (możesz spróbować farsz i doprawić go do smaku).
Ciasto na pierogi:
Składniki:
350 g mąki pszennej przesianej przez sitko
35 g masła
125 ml wody
1 jajko
szczypta soli
mąka do podsypania blatu
Przygotowanie:
Wodę zagotuj i dodaj do niej masło by się roztopiło. Do mąki dodaj sól, dolej mieszankę wody i masła ciągle mieszając łyżką. Dodaj jajko i wymieszaj składniki. Posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj folią aby nie wyschło i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Blat posyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na grubość około 2mm (pozostałe ciasto trzymaj pod przykryciem, żeby nie wyschło). Za pomocą szklanki lub okrągłego naczynia wytnij kółko z ciasta i nałóż na nie farsz. Zlep dokładnie brzegi uważając, żeby farsz nie wszedł pomiędzy ciasto, bo pierogi mogą się rozpaść podczas gotowania. Pierogi możesz układać na stolnicy. Przez ten czas zagotuj wodę z dużą szczyptą soli. Gdy woda będzie mocno bulgotać dodaj partiami pierogi. Gotuj je przez 2 minuty po wypłynięciu (dla pewności możemy poświęcić jednego pieroga i go połamać, by sprawdzić, czy jest miękki). Podawaj z cebulą lub z skwarkami 🙂
Smacznego!