Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc jest to idealny czas by upiec pyszne ciasteczka! Prawie każdy rodzaj ciastek jest pyszny, ale to aromatyczne, chrupiące, ciągnące się ciastko jest naszym ulubionym! To dlatego, że jest w nim świąteczny duch, który sprawia, że deser jest tak pyszny. Dzielę się z Tobą tym przepisem, który z pewnością pokocha Twoja rodzina 🙂
Składniki:
160 g mąki
½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ płaska łyżeczka sody
szczypta soli
60 g masła
105 g masła orzechowego
50 g cukru
100 g brązowego cukru
1 całe jajko i jedno żółtko w pokojowej temperaturze
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g półsłodkie kawałki ciemnej czekolady, grubo posiekane lub wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Roztop masło i wlej do innej miski. Wymieszaj masło orzechowe z rozgrzanym masłem. Dodaj cukier zwykły i brązowy, wymieszaj aż dobrze się połączą. Dodaj jajko i żółtko po kolei, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy. Stopniowo wmieszaj mąkę. Dodaj kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj. Umieść ciasto na ciasteczka w plastikowym opakowaniu i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstaw do temperatury pokojowej, aby zmiękło na tyle, by dało się je wyrobić. Zbierz ciasto i ułóż kulki co najmniej 2-3 centymetrów od siebie na przygotowanych blachach do pieczenia. Lekko spłaszcz każde ciasto dłonią. Nałóż na wierzch kilka kawałków czekolady. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, gdy ciasteczka zaczną się rumienić. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed przeniesieniem na ruszt do całkowitego ostygnięcia (można również przechowywać w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia). Podawaj z ulubionym mlekiem 🙂
Smacznego!