Lato to świetny czas! Aby cieszyć się latem, oto prosty i przydatny przepis na przekąskę. Kruche i maślane ciasto wypełnione słodkimi i soczystymi brzoskwiniami, pyszna letnia przekąska idealna do dzielenia się z całą rodziną podczas letnich aktywności.

Składniki:

Nadzienie brzoskwiniowe:

1 puszka 820 g brzoskwiń w syropie
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

Ciasto:

2 ½ szklanki mąki
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 duże jajko
⅓ szklanki zimnej wody
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Nadzienie brzoskwiniowe:

Brzoskwinie pokrój w kostkę. W średniej wielkości rondelku na średnim ogniu podgrzej brzoskwinie, dodaj 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki, cynamon, cukier i szczyptę soli. Skosztuj i dostosuj pożądaną słodycz za pomocą składników. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż masa zacznie się zmniejszać i gęstnieć. Gdy będzie wystarczająco gęsty, dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszaj i gotuj dalej, aż uzyskasz znacznie gęstszą konsystencję. Zdejmij z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:

Mąkę i sól rozdrobnij w robocie kuchennym. Dodaj masło, jajko i zimną wodę, mieszaj, aż masa będzie przypominała grube okruchy. Uformuj ciasto w kulkę. Ciasto szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub pergaminem i odstaw na bok. Wyjmij ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkuj na ¼ grubości na lekko posypanej mąką powierzchni. Połóż szklankę do picia lub foremkę do ciastek na cieście, mocno dociśnij i podnieś z powrotem, aby uzyskać kształt koła. Weź swoje okrągłe kawałki ciasta i połóż je na blasze do pieczenia. Rozłóż je równomiernie. Nałóż 1-2 łyżki nadzienia na środek, a następnie ułóż na wierzchu kolejny kawałek ciasta w kształcie koła. Zaciśnij i uszczelnij krawędzie widelcem. Za pomocą małego, ostrego noża wykonaj 2 małe nacięcia na wierzchu ciast, aby podczas pieczenia mogło uchodzić powietrze. Placki posmaruj płynem do jajek i opcjonalnie posyp brązowym cukrem. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 20 minut aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

pieczenie, masło, cynamon, proste przepisy, jajko, mąka, piekarnik, brzoskwinia, sól, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 ⁄ 7 =