Ciasto z mango i brzoskwiniami
Pyszne, kruche i aromatyczne ciasto z brzoskwiniami i mango to świetny sposób na pyszną przekąskę. Słodkie i zdrowe owoce pieszczą kubki smakowe, a chrupiące ciasto sprawi, że poprosisz o dokładkę 🙂
Składniki:
2 kawałki surowego ciasta kruchego
2 brzoskwinie
2 słodkie mango
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu w proszku
⅓ szklanki soku z cytryny
1 jajko roztrzepane
cukier puder
Przygotowanie:
Obierz i usuń pestki z owoców. Pokrój w kostkę i przenieś do miski. Dodaj cynamon, cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki, aż składniki się połączą. Wyłóż pierwszy kawałek ciasta w naczyniu do pieczenia. Przelej mieszankę owocową i równomiernie rozprowadź. Drugą część ciasta pokrój w paski i na wierzchu ułóż kratkę. Wysmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 190ºC przez 40-45 minut aż ciasto uzyska złotawo brązowy kolor 🙂
Smacznego!