Galette z brzoskwiniami
Galette to w języku francuskim po prostu placek. Przeważnie w kuchni francuskiej ciastko te ma duży, płaski, nieregularny kształt w dużej mierze przez to, że nie jest przygotowywane w formie, a poprzez zawijanie krawędzi ciasta. Prosty sposób na pyszne ciasto podobne do tarty 🙂
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
½ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę
¼ szklanki śmietany 18%
1 jajko ubite, do posmarowania ciasta
cukier puder do dekoracji
Nadzienie:
4 dojrzałe brzoskwinie, obrane, oczyszczone z pestki i pokrojone w paski
2 ½ łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier. Wymieszaj za pomocą widelca i dodaj masło. Mieszaj, aż mieszanka będzie wyglądała mniej więcej jak bułka tarta. Dodaj śmietanę i miksuj, aż składniki się połączą. Za pomocą rąk uformuj z ciasta 4 kulki, obsyp je mąką i zawiń w folie do żywności. Włóż do lodówki na godzinę. Przez ten czas przygotuj nadzienie po prostu mieszając wszystkie składniki nadzienia w misce. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyciągnij ciasto z lodówki i odstaw na 5 minut, aby trochę zmiękło. Rozwałkuj każdy kawałek na płaski okrąg na blacie obsypanym mąką. Przenieś ciasto na papier do pieczenia. Podziel nadzienie na 4 części i równo wlej na środek każdego ciasta pozostawiając 2 cm krawędzi. Złóż brzegi każdego ciasta i wysmaruj je ubitym jajkiem. Piec w piekarniku przez 25-30 minut aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie posyp cukrem pudrem. Gotowe 🙂
Smacznego!