Cobbler brzoskwiniowy
Jeśli chodzi o owocowe ciasta to w Polsce najczęściej spotykam ciasta drożdżowe wymieszane z owocami. Cobbler jednak jest trochę inny bo nadzienie owocowe jest przykrywane przez warstwę ciasta. Przepis ten dostałam od swojej Babci i deser wyszedł genialny, dlatego przekazuje go dalej. Proste przygotowanie, a ten słodki przysmak na pewno umili każdemu dzień 🙂
Składniki:
8 brzoskwiń, obranych, wydrążonych i pokrojonych w plastry
2 łyżki cukru plus ¾ szklanki
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
⅛ łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
½ szklanki masła, roztopionego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłe naczynie do pieczenia lekko posmarować masłem. Pokrojone brzoskwinie włóż do formy do pieczenia i posyp dwiema łyżkami cukru. W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę, ¾ szklanki cukru, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wlej roztopione masło i wanilię na mieszankę mąki i wszystko wymieszaj, aż dobrze się połączą na mokre ciasto. Na brzoskwinie ułożyć mieszankę. Piecz przez 30-35 minut lub aż wierzch będzie ładnie brązowy i musujący. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 15 minut. Najlepiej podawaj na ciepło z lodami waniliowymi 🙂
Smacznego!