Urodziny dziecka to niezwykle ważne wydarzenie. Moja mała Aleksandra jest teraz na etapie bycia wielką fanką Numberblocks, które powoli zdobywa popularność na świecie, dlatego postanowiłam udekorować ten tort w motyw tych uroczych postaci. Wygląd tortu jest ważny, ale ważniejszy jest smak, a mieszanka kajmaku, malin i lekko słodkiego kremu z puszystym ciastem biszkoptowym to przepis na wspaniały tort urodzinowy 🙂

Biszkopt (20-21 cm forma do pieczenia):

Składniki:

7 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Białka włożyć do miski i zmiksuj do uzyskania lekkiej piany. Mieszając na najwyższych obrotach miksera, zacznij dodawać po łyżce cukru (każdą kolejną łyżkę należy dodawać dopiero wtedy, gdy wcześniej dodana porcja całkowicie się rozpuści). Do ubitej piany dodaj kolejno żółtka, a na koniec wlej wodę. Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia przez sito i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Należy też robić to bardzo delikatnie lub ubijać na niskich obrotach, aby wcześniej ubite jajko nie straciło puszystości. Dno dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia i podziel po równo ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz około 30 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia

Nadzienie:

Składniki:

1.5 l śmietanki 36%
250 g mascarpone
3 śmietan-fixy
16 g cukru wanilinowego
cukier puder do smaku
500 świeżych malin (mogą być mrożone)
9 łyżek kajmaku
6 łyżek dżemu truskawkowego

Przygotowanie:

Mocno schłodzoną śmietankę wlej do metalowej miski, dodaj mascarpone i wymieszaj. Dodaj cukier i śmietan-fixy podczas ubijania. Ubijać, aż do uzyskania sztywną bitą śmietanę. Bitą śmietanę podziel na cztery części. Wstaw do lodówki na godzinę, aby zgęstniała. Do tego czasu pokrój oba ciasta na dwie części. Umieść pierwszą warstwę ciasta na tortownicy. Rozłóż 3 łyżki kajmaku i 2 łyżki dżemu truskawkowego. Dodaj trochę malin i jedną część bitej śmietany. Powtórz dla drugiej i trzeciej warstwy, a następnie przykryj czwartą warstwą na górze. Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałą bitą śmietaną. Udekoruj tort postaciami Numberblock (ja użyłam masy cukrowej) 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, urodziny, butterscotch, ciasto, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, dżem, mascarpone, cukier puder, maliny, truskawki, cukier, śmietanka, cukier wanilinowy, wanilia, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 ⁄ 1 =