Sernik na zimno to fajna alternatywa na klasyczny sernik. Prosty i szybki w przygotowaniu deser świetnie sprawdzi się na zbliżające letnie dni. Dużym plusem tego sernika jest możliwość rozszerzenia go o dowolne dodatki od czekolady do różnorodnych owoców 🙂

Składniki:

Ciasto kruszone:

2 szklanki pokruszonych herbatników
⅓ szklanki brązowego cukru
½ szklanki masła, rozpuszczone

Sernik:

250 g mascarpone zmiękczonego
½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
2 ½ łyżki kwaśnej śmietany
200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Aby zrobić chrupiącą podstawę, składniki na ciasto kruszone połącz w misce. 2 łyżki ciasta przenieś do formy na babeczki, mocno dociśnij. W dużej misce zmiksuj mascarpone na kremową konsystencję. Dodaj cukier puder i mieszaj do jednolitej masy. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, śmietanę i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij śmietankę na puszysto. Przenieś śmietankę do masy z kremem i delikatnie wymieszaj. Cały krem przenieś do form na babeczki, gdzie wcześniej zostało dodane pokruszone ciasto. Przykryj i pozostaw w lodówce na noc.

Smacznego!

brązowy cukier, masło, sernik, kremowy ser, krem, herbatniki, sok z cytryny, mascarpone, cukier puder, śmietanka, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 10 =