Mini sernik bez pieczenia
Sernik na zimno to fajna alternatywa na klasyczny sernik. Prosty i szybki w przygotowaniu deser świetnie sprawdzi się na zbliżające letnie dni. Dużym plusem tego sernika jest możliwość rozszerzenia go o dowolne dodatki od czekolady do różnorodnych owoców 🙂
Składniki:
Ciasto kruszone:
2 szklanki pokruszonych herbatników
⅓ szklanki brązowego cukru
½ szklanki masła, rozpuszczone
Sernik:
250 g mascarpone zmiękczonego
½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
2 ½ łyżki kwaśnej śmietany
200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Aby zrobić chrupiącą podstawę, składniki na ciasto kruszone połącz w misce. 2 łyżki ciasta przenieś do formy na babeczki, mocno dociśnij. W dużej misce zmiksuj mascarpone na kremową konsystencję. Dodaj cukier puder i mieszaj do jednolitej masy. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, śmietanę i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij śmietankę na puszysto. Przenieś śmietankę do masy z kremem i delikatnie wymieszaj. Cały krem przenieś do form na babeczki, gdzie wcześniej zostało dodane pokruszone ciasto. Przykryj i pozostaw w lodówce na noc.
Smacznego!