Czekoladowe ciasto z truskawkami
Nie znam osoby, która nie lubi czekoladowego ciasta. Z kawałkami truskawek mamy naprawdę fajną kompozycję smaków. Ciasto nie jest za słodkie, truskawki dodają fajnego orzeźwienia i podkreślają smak czekoladowej polewy. Prosty, szybki i bardzo smaczny przepis na domowy deser 🙂
Składniki:
250 g mąki
250 g cukru
90 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
3 duże jajka (pokojowa temperatura)
½ szklanki śmietany 12%
½ szklanki maślanki
½ szklanki oleju
2 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka zaparzonej kawy
Czekoladowa polewa:
3 duże jajka (białka)
100 g cukru
⅓ łyżeczki soli
200 g ciemnej gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
250 g miękkiego masła
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
truskawki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Przygotuj 2 formy do pieczenia i posmaruj je masłem lub olejem. W dużej misce przesiej mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Za pomocą widelca wymieszaj, aż składniki się połączą i odstaw na bok. W drugiej misce włóż jajka, śmietanę, maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Mieszaj za pomocą miksera aż składniki się połączą. Dodaj suchą mieszankę z pierwszej miski i powoli zmiksuj, aż składniki się połączą. Ciasto przelej do 2 form i piecz przez 20-25 minut. Pozostaw do ostudzenia. Przez ten czas przygotuj polewę. Umieść białka jaj i cukier w dużej misce następnie miksuj, aż się spieni. Dodaj masło partiami i dobrze wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, wanilię i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i będą puszyste. Pierwszą połówkę ciasta polej połową polewy i dodaj połowę kawałek truskawek, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Resztę polewy polej na wierzch ciasta, uformuj gładki kształt i udekoruj truskawkami. Ciasto gotowe 🙂
Smacznego!