Mini Pavlova
Pavlova to jedna z łatwiejszych do przygotowania przekąsek uwielbiana przez większość osób. Z dodatkiem lekko słodkiego kremu, leśnych owoców i mięty tworzy przepyszny deser nadający się na każdą okazję jak urodziny, imieniny czy zwykłe niedzielne popołudnie 🙂
Składniki:
4 białka z jajek
szklanka cukru
szczypta soli
Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
maliny
jagody (lub borówki)
truskawki
liście mięty
Przygotowanie:
Do białek dodaj sól i ubijaj, aż staną się puszyste. Partiami po jednej łyżeczce dodaj cukier i ciąglę mieszaj. Ubijaj, aż masa będzie sztywna. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą worka cukierniczego wyciśnij bezę o okrągłym kształcie. Piekarnik rozgrzej do 120ºC i piecz ciasto przez około 50 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietankę i mascarpone w misce ubij na sztywną masę. Ubita śmietanę ułóż na środku bezy. Udekoruj deser owocami i dodaj liście mięty. Deser jest gotowy do podania 🙂
Smacznego!