Pavlova to jedna z łatwiejszych do przygotowania przekąsek uwielbiana przez większość osób. Z dodatkiem lekko słodkiego kremu, leśnych owoców i mięty tworzy przepyszny deser nadający się na każdą okazję jak urodziny, imieniny czy zwykłe niedzielne popołudnie 🙂

Składniki:

4 białka z jajek
szklanka cukru
szczypta soli

Krem:

250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

maliny
jagody (lub borówki)
truskawki
liście mięty

Przygotowanie:

Do białek dodaj sól i ubijaj, aż staną się puszyste. Partiami po jednej łyżeczce dodaj cukier i ciąglę mieszaj. Ubijaj, aż masa będzie sztywna. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą worka cukierniczego wyciśnij bezę o okrągłym kształcie. Piekarnik rozgrzej do 120ºC i piecz ciasto przez około 50 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietankę i mascarpone w misce ubij na sztywną masę. Ubita śmietanę ułóż na środku bezy. Udekoruj deser owocami i dodaj liście mięty. Deser jest gotowy do podania 🙂

Smacznego!

borówki, kremowy ser, proste przepisy, jajko, mascarpone, beza, mięta, maliny, sól, truskawki, cukier, śmietanka, słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 ⁄ 1 =