Mini Parfait z czekoladą
Idealny, smaczny i szybki przepis na wspaniały deser. Słodkość ta znajdzie zastosowanie na każde okazje, urodziny, rocznica czy tradycyjne spotkanie przyjaciół. Zaskocz swoich gości smacznym, czekoladowym, idealnym deserem 🙂
Składniki:
100 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
50 g białej czekolady, rozpuszczonej
4 łyżek nutelli
½ szklanki rozgnieciony orzechów włoskich
100g herbatników pokruszonych
6 czekoladek Ferrero Rocher do ozdoby
Przygotowanie:
Do przygotowanych małych pucharków włóż łyżkę pokruszonych herbatników. W dużej misce ubij śmietankę i mascarpone na gładką puszystą masę. Oddziel 1 szklankę kremu i odstaw na bok. Dodaj białą czekoladę, 2 łyżki nutelli i ¼ szklanki pokruszonych orzechów do kremu, mieszaj do połączenia składników. Mieszankę tę przełóż do pucharków za pomocą worka cukierniczego lub łyżki. Dodaj do pucharków pozostałą nutellę ponownie za pomocą łyżki lub worka cukierniczego. Posyp desery pokruszonymi orzechami. Na wierzch połóż bitą śmietanę i dodaj ulubioną czekoladę, u mnie Ferrero Rocher. Wstaw jeszcze do lodówki na godzinę, by deser odpoczął 🙂
Smacznego!