Mini serniczki
Pyszne, proste w wykonaniu mini serniczki to idealny pomysł na słodkość dla gości czy też rodziny. Można podawać je na wiele ulubionych sposobów, zarówno z owocami, bitą śmietaną, polewą czekoladową czy też bez żadnych dodatków. Będą świetnie wyglądać i wspaniale smakować 🙂
Spód:
1 paczka ciasteczek petit beurre, pokruszonych
3 łyżki brązowego cukru
5 łyżek masła, roztopionego
Masa twarogowa:
1 kg twarogu na sernik w temperaturze pokojowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
170 g cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
2 czubate łyżki śmietany 18% w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Wyłóż dwanaście foremek do muffinek wkładkami do babeczek. Połącz składniki na spód w misce. Wlej 2 łyżki masy do każdej wkładki do muffinek i mocno dociśnij do dna. W międzyczasie wymieszaj w misce twaróg, jajka, cukier, budyń i śmietanę na gładką masę. Wlej masę twarogową do przygotowanego spodu z krakersów i równomiernie rozprowadź. Serniczki włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C (termoobieg) i piecz przez 18-20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika. Sernik pozostaw w środku jeszcze przez kilkanaście minut przed wyjęciem, a następnie schłodź w lodówce przez 4 godziny lub najlepiej na noc. Podawaj bez dodatków lub z bitą śmietaną i jagodami 🙂
Smacznego!