Zupa jarzynowa z klopsikami
Pyszna, prosta w wykonaniu, pożywna, z duża ilością warzyw zupa. Gotowane klopsiki są lekkie, smaczne i świetnie podkreślają smak zupy. Lekka, kolorowa i co najważniejsze smaczna zupa to idealny pomysł na danie zarówno w cieplejsze wiosenne dni, jak i te chłodniejsze 🙂
Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula posiekana
4 ząbki czosnku posiekane
1 duże jajko
3 łyżki bułki tartej
5 łyżki masła
1 por pokrojony wzdłuż, a potem na ćwiartki
1 średnia marchewka pokrojona w plasterki
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
4 szklanki bulionu drobiowego
½ łyżeczki czosnku granulowanego
¼ łyżeczki słodkiej papryki
¼ szklanki mąki
2 ½ szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 30%
brokuł pokrojony w różyczki
100 g sera cheddar
Przygotowanie:
Przełóż mięso mielone do miski. Dodaj połowę posiekanej cebuli, połowę posiekanego czosnku, jajko i bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Uformuj małe okrągłe kulki i odłóż na bok. Podgrzej wodę w garnku na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, delikatnie pojedynczo włóż klopsiki. Delikatnie zamieszaj raz lub dwa razy, aby ugotowały się równomiernie. Gotuj przez 13-15 minut lub do całkowitego ugotowania (w zależności od wielkości klopsików). Usuń klopsiki łyżką cedzakową. Odłożyć na bok. Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu, dodaj 1 łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj pozostałą cebulę, pora i smaż przez 3 minuty. Dodać pozostały czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj marchewki i ziemniaki. Zalej całość bulionem drobiowym i dopraw czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. W międzyczasie w średnim rondelku dodaj pozostałe masło. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 1 minutę. Wlej mleko i wymieszaj, aż będzie gładki sos. Dodaj śmietankę cały czas mieszając i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut lub do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i dodaj do zupy, wymieszaj trzepaczką trzepaczką. Dodaj brokuły i gotuj przez 6-8 minut, zdejmij z ognia i dodaj ser cheddar, mieszaj, aż się dobrze zmiksuje, a ser się rozpuści, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z klopsikami.
Smacznego!