Lepki ryż z mango
Jedno z popularniejszych deserów we wschodniej części Azji, na Filipinach uwielbiany przez każdego. Kleisty ryż zanurzony w słodkiej mieszance mleczka kokosowego podanego razem z dojrzałym, soczystym, słodkim mango to idealny przepis na przepyszną słodycz 🙂
Składniki:
1 ½ szklanki kleistego ryżu
2 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego
⅓ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
1 łyżka sezamu lekko prażonego
1 duże dojrzałe mango
Przygotowanie:
W garnku połącz ryż i wodę i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i ustaw mały ogień, gotuj przez 15-20 minut lub do czasu, kiedy ryż wchłonie wodę .Podczas oczekiwania na ryż wymieszaj w rondelku mleko kokosowe, cukier, sól i podgrzej na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Odstaw ¼ szklanki mieszanki z mleczkiem kokosowym, aby dodać do gotowego dania. Wymieszaj ryż z resztą mleka kokosowego aż do uzyskania konsystencji owianki. Przykryj i odstaw na godzinę, aż ryż wchłonie mleczko. Obierz i pokrój mango na paski. Przełóż na talerz do serwowania razem z porcją ryżu. Polej pozostałą mieszanką mleczka kokosowego i posyp sezamem.
Smacznego!