Dwukolorowy i dwusmakowy deser o niezwykle odświeżającym smaku mango z kremem. Proste przygotowanie, wystarczy trochę kreatywności do ustawienia pucharka pod odpowiednim kątem i mamy nietuzinkowy deser, którym zachwyci gości 🙂

Składniki: (12 porcji)

1 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone w kostkę
½ puszki mleka skondensowanego słodzonego
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki żelatyny
¼ szklanki gorącej wody
maliny i gałązki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

Umieść mango w blenderze lub robocie kuchennym. Miksuj, aż osiągniesz pożądaną konsystencję, czyli jednolitą masę. Odłożyć na bok. Śmietankę ubij. Gdy śmietana osiągnie miękkie szczyty, dodaj skondensowane mleko. Wymieszaj. Podziel mieszaninę na dwie części. Dodaj puree z mango do jednej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy do drugiej miski. Podgrzej wodę na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Rozpuść żelatynę i energicznie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Podziel żelatynę na dwie oddzielne miski (mieszanka z mango i śmietana) i wymieszaj indywidualnie. Umieść kieliszki w otworach blaszki do muffinek i przechyl na krawędziach. Napełnij ½ przechylonej szklanki kremową mieszanką, wstaw do lodówki na 30 minut do zastygnięcia. Gdy śmietana zwiąże, wlej mieszankę z mango. Wstaw do lodówki na kolejne pół godziny. Udekoruj malinami i gałązkami rozmarynu 🙂

Smacznego!

kremowy, żelatyna, mango, mleko, maliny, rozmaryn, śmietanka, słodkości, wanilia, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 10 =