Lumpia Shanghai / Filipińskie sajgonki
Zapraszam do zapoznania się z filipińskimi sajgonkami. Potrawę tę przygotowuje się z wieprzowiny, ale też z wołowiny lub z drobiu, w każdej wersji smakuje świetnie. Idealna przekąska i przystawka na każdą porę dnia, smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na chłodno 🙂
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
5-7 łyżek sosu sojowego
1 jajko
2 łyżki majeranku
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
olej do smażenia
papier ryżowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza papierem ryżowym i olejem przenieś do miski i wymieszaj za pomocą rąk. Na dolną część papieru ryżowego połóż 2 łyżki farszu i zawiń. Możesz je zawinąć na zasadzie krokietów, ważne żeby były szczelne, ale nie za duże. Przy zatykaniu narożników warto zanurzyć palec w wodzie i wklepać narożnik, aby go zamknąć. Powtarzaj procedurę aż do wyczerpania mięsa. Usmaż z każdej strony na patelni. Podawaj ze słodko kwaśnym sosem lub z czosnkiem w occie 🙂
Smacznego!