Krokiety od lat goszczą na polskich stołach podczas wigilijnej kolacji. Przepyszne wnętrze z kapustą i grzybami oraz chrupiąca złota panierka to połączenie idealne. W Polsce wszyscy uwielbiają krokiety i nie wyobrażają sobie świętować ten specjalny dzień bez tego dania 🙂

Farsz:

Składniki:

40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
450 g kapusty kiszonej przepłukanej i posiekanej
1 średnia cebulą pokrojona w drobną kostkę
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyj, przenieś do miski, zalej zimną wodą z kranu i przykryj. Pozostaw na całą noc w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu grzyby wchłoną wodę i lekko napuchną. Wodę z grzybów przelej do naczynia, spróbuj kropelkę by sprawdzić, czy woda nie jest gorzka, jeśli nie to nada się do kapusty. Osusz grzyby i pokrój w kostkę. Na wolnym ogniu na patelni podsmaż cebulę, nie na brązowy kolor bo będą gorzkie. Po około 8 minutach możesz dodać grzyby i smaż przez 2 minuty razem. Włóż kapustę do garnka, zalej wodą z grzybów lub wodą z kranu (mniej więcej półtorej szklanki wody zalewy wystarczy). Dodaj pozostałe składniki oraz usmażoną cebulę z grzybami. Przykryj garnek i zagotuj, na małym ogniu gotuj przez godzinę od czasu do czasu mieszając (co 10 minut). Po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj aż do odparowania wody. Po ostudzeniu farsz jest gotowy do użycia.

Naleśniki:

Składniki:

3 ½ szklanki mąki
4 jajka
4 szklanki mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj jajka, mleko, sól i cukier. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Podgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Wlej pół szklanki ciasta i poruszaj patelnią tak, aby powstał okrąg. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony. Przenieś na talerz. Kontynuuj procedurę aż do wyczerpania ciasta (mi wyszło 16 naleśników)..

Krokiety:

4 jajka roztrzepane
bułka tarta
½ szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Naleśnik połóż na płaskiej powierzchni i połóż 3 łyżki farszu. Złóż z każdej strony i mocno zwiń od dołu do góry. Obtaczać ubitymi jajkami i bułką tartą. Powtórz proces dla wszystkich naleśników do wyczerpania farszu. Jeśli zostały Ci naleśniki to możesz zjeść. Na średniej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Krokiety smaż partiami z obu stron, aż lekko się zarumienią 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, kapusta, naleśnik, krokiet, jajko, mąka, mleko, pieczarki, olej, cebula, naleśnik, pieprz, bułka tarta, cukier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 10 =