Kopytka
W życiu bym nie pomyślała, że z trzech podstawowych składników, jakim są mąka, ziemniaki i jajko, może powstać takie wspaniałe danie. Kopytka to tradycyjny polski przepis na kluski, które bardzo często gości na polskich stołach. Naprawdę pyszny sposób na prosty obiad, który pasuje do różnych dodatków, jak boczek i cebula, lub w wersji wegetariańskiej z samą smażoną cebulą, śmietaną czy ulubionym sosem 🙂
Składniki:
1 kg ziemniaków
230 g mąki
1 jajko
mąka do posypania
sól
woda
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Ugnieć je za pomocą tłuczka do ziemniaków i zostaw do ostygnięcia. Dodaj mąkę i jajko i wszystkie składniki wymieszaj. Masa na kopytka powinna się lekko kleić, ale jeśli ziemniaki były wodniste to należy dodać więcej mąki, jednak nie za dużo bo kopytka wyjdą gumiaste. Przygotuj międzyczasie duży garnek z osoloną wodą i zagotuj. Ciasto podziel na 6 części i każdą część rozwałkuj na walec o średnicy 1 centymetra otaczając go w mące. Wałek lekko spłaszcz i podziel na mniejsze, ukośne kawałki. Do gotującej się wody (na małym ogniu by woda tylko lekko się gotowała) wsypuj partiami kopytka ostrożnie wkładając je do wody. Gdy będą na dnie, delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty i przełóż za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Powtarzaj czynność, aż do wyczerpania ciasta. Podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulą. Jeśli chcesz zostawić kopytka na drugi dzień, to dodaj do nich olej i delikatnie wymieszaj, aby olej pokrył wszystkie kopytka (bez oleju powstanie jeden wielki kopytek). Świetnie smakują smażone na patelni.
Smacznego!