Karpatka
Karpatka to jedno z ulubionych deserów mojego męża. To tradycyjna polska słodkość z przepysznym budyniowym kremem i wspaniałym ciastem, a całość jest obsypana słodkim cukrem pudrem. Prosty, ale pyszny deser, który idealnie pasuje na każdą okazję jak na przykład popołudniowa przekąska do weekendowego spotkania.
Składniki:
Ciasto:
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek w temperaturze pokojowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem budyniowy:
700 ml mleka
2 opakowania waniliowego budyniu w proszku
3 żółtka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowe składniki:
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Przygotuj dwa prostokąty z papieru do pieczenia o wymiarach 25 x 37 cm i wyłóż nimi blaszki do pieczenia. W rondelku podgrzej masło, wodę i sól, aż całość się się zagotuje. Dodaj mąkę i wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj jajka pojedynczo i mieszać, aż dobrze się połączą. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 przygotowane formy do pieczenia i piecz w temperaturze 200ºC przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta zmieni kolor na złoty. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i po 30 minutach wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć. W międzyczasie w garnku podgrzej 500 ml mleka razem z cukrem i wanilią oraz szczyptą soli. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami i budyniem waniliowym w proszku, dodaj do gorącego mleka, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Ubij miękkie masło do miski i dodawaj pojedynczo łyżkę budyniu. Rozłóż krem równomiernie na jednym cieście i nałóż na górę drugi kawałek ciasta. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub najlepiej na noc. Oprósz cukrem pudrem. Deser jest gotowy do zjedzenia 🙂
Smacznego!