Placek po węgiersku
Pierwszy raz placek po węgiersku jadłam podczas mojej pierwszej wizycie w Polsce w jednej z warszawskich restauracji. Smak tego placka pamiętam do dziś, dlatego po latach postanowiłam odtworzyć ten przepis. Placek z gulaszem tworzą danie idealne, aromatyczne i smaczne tak, że aż nogi się uginają, dlatego lepiej jeść na siedząco 🙂
Składniki:
½ kg ziemniaków
1 łyżka mąki
1 mała cebula
1 jajko
sól do smaku
2 łyżki oleju
gulasz węgierski (przepis)
śmietana 18% do podania
natka pietruszki posiekana do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Wstaw do durszlaka na 5 minut, po tym czasie wyciśnij za pomocą dłoni wodę z nich. Zetrzyj także cebulę na drobnych oczkach. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, solą i jajkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż się połączą. Rozgrzej na patelni olej na średnim ogniu. Wyłóż całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i równomiernie rozprowadź na patelni. Smaż z każdej strony po 4 minuty, aż do uzyskania chrupiącego, brązowego placka. Przełóż placek na talerz, polej gulaszem, złóż placek na pół, polej śmietaną i dodaj pietruszkę.
Smacznego!