Domowy makaron
Teraz w sklepach mamy wiele rodzajów makaronu, jednak nasi rodzice pamiętają czasy gdy musieli sami zrobić taki makaron. Przepis jest prosty, składniki właściwie znajdują się w każdej kuchni, a w smaku naprawdę czuć różnicę. Jeśli masz trochę czasu to warto przygotować makaron własnoręcznie 🙂
Składniki:
400 g mąki pszennej
3 żółtka jajek
180 ml wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę i sól przesiej do miski. Dodaj żółtka i 150 ml wody. Wymieszaj składniki za pomocą widelca lub ręki. Jeśli ciasto jest za suche to dodaj więcej wody, jeśli za mokre to dodaj mąkę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 mm. Pokrój ciasto na długie paski o grubości około 3 mm (lub taką grubość, jaką chcesz makaron), rozwiń i powieś tak, aby mógł się osuszyć. Przez ten czas zagotuj garnek z wodą (bez soli i oleju). Włóż paski makaronu do gotującej się wody. Gdy makaron wypłynie, gotuj przez 2 minuty. Odcedź przez sitko. Makaron jest gotowy 🙂
Smacznego!