Pianki marshmallow są uwielbiane we wszystkich zakątkach świata. To świetny, słodki dodatek do gorących napojów, jak i fajny kawałek słodyczy. Jest wiele przepisów na marshmallow, ale większość wyglądają jakby gotujący musiałby najpierw skończyć doktorat z gotowania, więc dlatego chcę się z Wami podzielić tym prostym i skutecznym przepisem na pianki dla każdego 🙂

Składniki:

250 g cukru
100 ml letniej wody
70 ml lodowatej wody
1 łyżka żelatyny
⅛ szklanki cukru pudru + do obtoczenia

Przygotowanie:

Zimną wodę wymieszaj z żelatyną i odstaw. Przygotuj garnek z grubym dnem. Wlej do niego letnia wodę i zagotuj. Powoli dodawaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zmniejsz na mniejszy ogień i gotuj syrop przez 12 minut bardzo często mieszając. Połowę blachy do pieczenia wysmaruj olejem i przykryj papierem do pieczenia. Posyp cukrem pudrem aby powstała gruba warstwa. Po 12 minutach zdejmij syrop z ognia i powoli wlewaj do wody z żelatyną, cały czas miksując za pomocą miksera. Gdy cały syrop będzie w misce, zmiksuj całość przez 15-20 minut, aż masa będzie biała, puszysta i gęsta. Powinna zwiększyć objętość 2-3 razy. Gotową masę wylej na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia i wyrównaj. Przykryj ściereczką i pozostaw na całą noc, aby masa dobrze wyschła. Po tym czasie można pokroić pianki na dowolny kształt i przechowywać w szczelnym pojemniku przez 5-7 dni. Jest to świetny dodatek do kakao, kawy czy też podsmażone na ogniu 🙂

Smacznego!

żelatyna, pianki, cukier puder, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 2 =