Domowa Longganisa
Kiełbasa w stylu filipińskim, która zazwyczaj jest przygotowywana na śniadanie. Uwielbiałam, kiedy moja Mama przygotowywała longganisę na śniadanie, bo słodko czosnkowy zapach kiełbaski, smażony ryż, jajka sadzone i warzywa idealnie pobudzały moje zmysły. Teraz ja jestem mamą i także przygotowuję takie śniadanie do moich dzieci (mąż też się załapie) 🙂

Składniki:
250g mięsa mielonego (tłustego, jak na przykład z łopatki)
2-3 ząbki czosnku (zmiażdżony)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
1 łyżeczka słodkiej papryczki chili
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na godzinę. 2 łyżki mieszanki połóż. Wstaw do lodówki na noc. Z rana usmaż kiełbaski. Podawaj ze smażonym ryżem, jajkiem sadzonym i warzywami.
Smacznego!
