Cytrynowy twaróg
Pasta deserowa lub topping z cytryny o gładkim, jedwabistym i mocnym smaku, który jest niezwykle orzeźwiający! Tradycyjnie podaje się go w Anglii z chlebem lub bułeczkami do popołudniowej herbaty jako alternatywa dżemu. Idealnie nadaje się również do dodatków do ciastek, serników, babeczek, jogurtów, lodów i wielu innych dań!
Składniki
⅓ szklanki cukru
3 duże jajka
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
½ szklanki masła rozpuszczonego
Przygotowanie:
W wodnej kąpieli dodaj cukier i jajka i wymieszaj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i roztopione masło. Podgrzewaj i ciągle mieszaj, aż zgęstnieje. Nie pozwól, aby mieszanina zagotowała się. Wlej twaróg cytrynowy do szklanej miski i przykryj folią spożywczą. Pamiętaj, aby nacisnąć folię spożywczą w górę twarogu, aby uniknąć powstania kożucha. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Twaróg jest gotowy do polania sernika oraz nadziewania bułek i ciasteczek 🙂
Smacznego!