Bułki hamburgerowe
Dla większości osób idealny burger to doskonale przygotowane mięso, ale jednak bułka też odgrywa bardzo istotną rolę w tej pysznej kanapce. Można taką pyszną bułkę bardzo łatwo przygotować w domu, wystarczy kilka podstawowych składników i czas na wyrośnięcie ciasta. Naprawdę warto zrobić samemu, niż kupować gotowce z nieznanymi składnikami 🙂
Składniki:
250 g mąki
1 jajko roztrzepane
2 ½ łyżeczki masła roztopionego
80 ml ciepłej wody
5 g suchych drożdży
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
łyżka mleka
sezam do posypania
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże, połowę roztrzepanego jajka, roztopione masło oraz wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą widelca, a potem wyrabiaj ręcznie ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli ciasto będzie za mocno lepkie to dodaj trochę mąki, pamiętaj by jednak ciasto było elastyczne i delikatne. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Odczekaj około godzinę aż ciasto urośnie mniej więcej dwukrotnie. Ciasto dzielimy na cztery porcje, z których tworzymy kulki, a potem rozpłaszczamy na płąskie dyski. Ułóż placki na blaszce do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Pozostałą połowę jajka dokładnie wymieszaj z mlekiem. Powstałą mieszanką delikatnie posmaruj wierzch bułek i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC (najlepiej góra – dół, ale termoobieg też stworzy fajne bułki) na około 15 minut.
Smacznego!