Karkówka z grilla
Zbliża się sezon grillowy, więc warto pomyśleć o swojej własnej bardzo smacznej marynacie. Dobrze przygotowana marynata to gwarancja dobrego smaku grillowanego mięsa, a odpowiednio pokrojone i ogrillowane plastry sprawią, że mięso będzie kruche i soczyste w środku. Prosty sposób na przygotowanie aromatycznej i pysznej wieprzowiny.
Składniki:
500g karkówki wieprzowej
pół łyżki ketchupu pikantnego
pół łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka sosu sojowego
2 ząbki czosnku posiekane
pół łyżeczki tymianku (może być suszony)
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Karkówkę pokrój na cienkie plastry. Możesz je utłuc delikatnie tłuczkiem. Wszystkie składniki poza karkówką mieszaj w misce na jednolitą marynatę. Nacieraj dokładnie mięso marynatą i odstawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc by marynata się przegryzła z mięsem. Na rozpalony grillu i rozgrzanym ruszcie połóż karkówkę. Grilluj po 4-5 minut z każdej strony. Karkówka także świetnie smakuje z grilla elektrycznego. Mięso świetnie pasuje do grillowanych warzyw.
Smacznego!