Zielony makaron
Zdarza się, że zostają nam składniki i nie mamy pomysłu by je wykorzystać. Tym razem takim składnikiem jest szpinak. Dlatego postanowiłam przygotować domowy makaron ze szpinakiem. Jest to świetny dodatek do potraw, a piękny, zielony kolor idealnie podkreśla wygląd dania 🙂
Składniki:
370 g mąki
3 duże jajka
40 g szpinaku ugotowanego i osuszonego
szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę i sól w misce. Dodaj jajka i ugotowany szpinak do robota kuchennego, mieszaj przez 10 sekund i dodaj do mąki. Mieszaj przez 3-5 minut lub do momentu, gdy mieszanina będzie tworzyła okrągłą kulkę. Możesz dodać łyżkę wody, jeśli ciasto jest zbyt kruche, lub łyżkę mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na 5 minut, aby zmiękło. Ciasto zagnieść na posypanej mąką powierzchni, aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 mm i pozostawić do wyschnięcia na 10 minut. Wytnij boki ciasta za pomocą noża do pizzy, aby uzyskać ładny prostokątny płaski arkusz. Ciasto pokrój w długie paski o grubości około 3 mm (lub tak gruby jak chcesz). W tym czasie w garnku zagotuj wodę (bez soli i oleju). Włóż paski makaronu do wrzącej wody. Gdy makaron wyjdzie, gotuj przez 2 minuty. Usuń nadmiar wody za pomocą sitka. Makaron jest gotowy do podania z wybranym przez Ciebie sosem 🙂
Smacznego!