Babcia od strony mojego męża przygotowuje genialnego kurczaka. Siłą tego pysznego dania jest prostota, gdzie składniki są łatwo dostępna, a wykonanie niezwykle proste, kurczak właściwie sam się robi. Zapach kurczaka unosi się po całym domu, mięso jest soczyste i w ten prosty sposób możemy uzyskać świetny obiad dla całej rodziny 🙂


Składniki:

1 ½ kg udek i podudzia kurczaka
1 cebula obrana i przekrojona na pół
2 ząbki czosnku lekko zmiażdżone
1 szklanka gorącej wody
1 ½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka umyj, osusz i dokładnie oprósz pieprzem, solą, majerankiem i słodką papryką. Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Podsmaż partiami kurczaka na złoty kolor zaczynając od strony, gdzie jest skórka. Przełóż kurczaka do garnka. Dodaj do garnka cebulę, czosnek, zielę angielskie i liście laurowe. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1 – 1 ½ godziny. Podawaj z ziemniakami i mizerią 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, udka kurczaka, kurczak, proste przepisy, czosnek, majeranek, olej, cebula, pieprz, sól, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 5 =