Jest wiele różnych wariancji gulaszu, ale dotychczas zarówno w Polsce, jak i na Filipinach nie spotkałam wersji z kiszoną kapustą. Jest to gulasz góralski i kiszona kapusta naprawdę genialnie uzupełnia smak tego dania. Proste przygotowanie, proste składniki, a efekt końcowy aromatyczny i naprawdę smaczny 🙂

Składniki:

800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
200 g pieczarek pokrojonych w plastry
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekanego
2 łyżki mąki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu wołowego
400-500 g kiszonej kapusty przepłukanej i posiekanej
natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż boczek, aż się zarumieni, a tłuszcz wytopi. Dodaj cebulę, pieczarki i czosnek, smaż chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Przenieś cebulę, pieczarki i boczek do garnka (tłuszcz pozostaw na patelni). Wieprzowinę obtocz w mące i słodkiej papryce i podsmaż na wytopionym tłuszczu. Przenieś całość do garnka z boczkiem. Dodaj do garnka kapustę kiszoną i koncentrat pomidorowy. Zalej całość gorącym bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i dokładnie wymieszaj. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 50 minut, aż do miękkości mięsa. Podawaj udekorowany gulasz natką pietruszki

Smacznego!

ziele angielskie, boczek, liść laurowy, bulion, kapusta, mąka, czosnek, pieczarki, cebula, pietruszka, pieprz, wieprzowina, kapusta kiszona, sos pomidorowy, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 × 4 =