Gulasz z kapustą kiszoną
Jest wiele różnych wariancji gulaszu, ale dotychczas zarówno w Polsce, jak i na Filipinach nie spotkałam wersji z kiszoną kapustą. Jest to gulasz góralski i kiszona kapusta naprawdę genialnie uzupełnia smak tego dania. Proste przygotowanie, proste składniki, a efekt końcowy aromatyczny i naprawdę smaczny 🙂
Składniki:
800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
200 g pieczarek pokrojonych w plastry
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekanego
2 łyżki mąki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu wołowego
400-500 g kiszonej kapusty przepłukanej i posiekanej
natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż boczek, aż się zarumieni, a tłuszcz wytopi. Dodaj cebulę, pieczarki i czosnek, smaż chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Przenieś cebulę, pieczarki i boczek do garnka (tłuszcz pozostaw na patelni). Wieprzowinę obtocz w mące i słodkiej papryce i podsmaż na wytopionym tłuszczu. Przenieś całość do garnka z boczkiem. Dodaj do garnka kapustę kiszoną i koncentrat pomidorowy. Zalej całość gorącym bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i dokładnie wymieszaj. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 50 minut, aż do miękkości mięsa. Podawaj udekorowany gulasz natką pietruszki
Smacznego!