Idealny pomysł na przepyszną dekorację podczas Świąt Bożego Narodzenia. Składa się z ciasta piernikowego, lukru i ulubionych słodkości, a do tego prezentuje się po prostu cudownie. Cała rodzina na pewno będzie zachwycona takim smakołykiem 🙂

Ciasto:

Składniki:

250 g miodu
250 g cukru (najlepiej trzcinowego)
100 g masła
600 g mąki pszennej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki wody
1 duże jajko

Przygotowanie:

Miód, cukier i masło wrzuć do rondelka i podgrzej na małym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę ściągnij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do jednej miski razem z kakao i przyprawy do piernika. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wodę wymieszaj razem z sodą i dodaj do mąki. Dodaj teraz do mąki mieszankę z miodem, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Owiń w folię spożywczą i pozostaw na kilkanaście godzin w lodówce. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i pozostaw w pokojowej temperaturze na conajmniej pół godziny. Po tym czasie wyrób trochę ciasto bo będzie twarde. Podziel ciasto na dwie równe części. Przygotuj 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem. Rozwałkuj równomiernie ciasto na jednej blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160ºC (termoobieg) przez 15 minut. Przez ten czas przygotuj drugą blachę z ciastem tak samo, jak pierwszą. Gdy ciasto będzie gotowe od razu wykrój odpowiednie kształty, bo po czasie ciasto stwardnieje i będzie trudniej wycinać. Do wycinania kształtów najlepiej przygotować szablony z papieru. U mnie części dachu mają wymiary 16×15 cm, podstawa 18×29 cm, ściany boczne mają 16×10 cm, a ściana przednia i tylna mają podstawę o wysokości 10 cm i szerokości 16 cm, a wysokość trójkąta to 11 cm – wysokość domku to 21 cm. Wycięłam także okna o szerokości 5×5 cm. Z reszty ciasta możesz przygotować różne dekoracje, komin czy cokolwiek zapragniesz.

Okna

Składniki:

10-12 landrynek tego samego koloru
3-4 łyżki wody

Przygotowanie:

Rozpuść składniki w rondelku cały czas mieszając. Ściany z oknami umieść na papierze do pieczenia. Gdy landrynki całkowicie się rozpuszczą (po jakiś 10 minutach) szybko przelej masę do okna i pozostaw do ostygnięcia na jakieś 5 minut. Oderwij papier do pieczenia.

Lukier i łączenie ścian:

Składniki:

200 g cukru pudru
1 białko

Przygotowanie:

Białko ubij na puszystą i sztywną masę. Stopniowo dodawaj cukier puder cały czas ubijając. Za pomocą powstałego lukru przyklej ściany do podstawy, a potem dach do ścian. Możesz też wyciąć i przykleić drzwi.

Dekorowanie:

Składniki:

Ulubione słodycze do dekoracji
Lukier stworzony tak jak w sekcji wyżej
wiórki kokosowe jako śniego

Przygotowanie:

Domek udekoruj według własnych pomysłów za pomocą ulubionych słodkości, lukru i na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi imitującymi śnieg 🙂

Smacznego!

pieczenie, brązowy cukier, masło, kakao, cukierki, wiórki kokosowe, jajko, mąka, piernik, miód, cukier puder, cukier, słodkości, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 25 =