Smażone kulki ryżowe
Mam duże doświadczenie z ryżem, bo od dzieciństwa jadam na śniadanie, obiad i kolację. Mimo wszystko tę wersję spróbowałam niedawno i naprawde mi zasmakowała. Prosty, ale i bardzo smaczny przepis na ryż bogaty w różnorodne smaki 🙂
Składniki:
300 ml białego ryżu
2 ząbki czosnku posiekanego
1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
50 g żółtego sera startego
100 g mozzarelli
1 jajko roztrzepane
pół łyżki oregano
sól i pieprz
bułka tarta i mąka do obtoczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotuj aby był puszysty i lekko lepiący. Ostudź i dodaj do niego żółty ser, wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidora, sól, pieprz, oregano i smaż aż do całkowitego odparowania wody. Podziel farsz za pomocą łyżki na równe kawałki (u mnie wyszło 9 kawałków) oraz pokrój mozzarellę na taką samą liczbę kulek co porcje farszu. Porcje ryżu uformuj na dłoni w kształcie koszyczka, włóż łyżkę farszu i jeden kawałek mozzarelli. Zaklej kulkę kolejną porcją ryżu tak, aby farsz zamknąć wewnątrz. Dla ułatwienia możesz skroplić dłonie olejem. Kulkę obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i następnie smaż na rozgrzanym oleju kulkę z każdej strony na złoty kolor. Możesz też usmażyć na głębokim oleju, wtedy po usmażeniu ułóż kulki na papierowym ręczniku, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!