Tosty francuskie
Świetne, proste, pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Świetnie też się sprawdzają jako danie na podwieczorek. Składniki łatwo dostępne, które znajdują się dosłownie w każdej kuchni, a efekt końcowy wywoła uśmiech na twarzy osoby jedzącej to danie 🙂
Składniki:
6 kromek białego chleba
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 łyżka miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
1 ½ łyżki masła
cukier puder do posypania
syrop klonowy
wybrany przez Ciebie owoc na dodatki
Przygotowanie:
W dużej misce dokładnie wymieszaj mleko, jajka, miód, wanilię, cynamon i sól. Namocz każdy kawałek chleba przez 15-20 sekund z każdej strony. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozpuść ½ łyżki masła. Dodaj dwa kawałki chleba na raz. Gotuj przez 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor, aż tosty będą lekko chrupiące. Powtórz ten proces dla pozostałych kawałków chleba. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z syropem klonowym i ulubionymi owocami 🙂
Smacznego!