Jest to przepis na polskie ryby słodkowodne, ale na takie kotlety spokojnie można wykorzystać inne ulubione ryby z białym mięsem. Sposób przygotowania kotletów rybnych jest bardzo podobny do klasycznych kotletów mielonych, ale otrzymujemy tutaj pyszny smak ryby. Z dodatkiem boczku, cebuli, czosnku i innych dodatków otrzymujemy świetny przysmak idealny na obiad jak i przekąska na różne okazje 🙂

Składniki:

500 g płoci oczyszczonych i zmielonych
200 g wędzonego boczku zmielonego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 cebulą zmielona
150 g ziemniaków startych na drobnych oczkach (bez wody)
sok z połowy cytryny
5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę, boczek, czosnek, cebulę, ziemniaki, sok z cytryny, pięć łyżek bułki tartej, jajko, sól i pieprz dokładnie mieszamy w misce. Uformuj małe kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Powtarzaj proces aż do wyczerpania masy rybnej. Kotlety świetnie pasują do obiadu lub jako przekąska 🙂

Smacznego!

boczek, jajko, ryba, czosnek, olej, cebula, wieprzowina, ziemniaki, bułka tarta, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 23 =