Ensaymada to filipińska słodka bułka drożdżowa oblana mieszanka cukru i masła i posypana dużą ilością żółtego sera. Bułeczka ta ma miękkie i puszyste ciasto, a dodatki świetnie podkreślają smak tego pieczywa. Proste przygotowanie, łatwo dostępne składniki, a smak wspaniały, najlepiej spożywać na ciepło 🙂 

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka świeżego ciepłego mleka
2 ½ łyżeczki suchych drożdży
5 szklanek mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
½ szklanki roztopionego masła
3 duże jajka

Wierzch:

½ szklanki miękkiego masła plus trochę masła do wypełnienia
⅓ szklanki cukru pudru
1 szklanka startego sera cheddar

Przygotowanie:

Połącz ciepłe mleko z drożdżami i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż będzie musujące. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki zaczynając od mąki, cukru i soli, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ugniataj ciasto, aż konsystencja stanie się delikatna. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość. Posmaruj foremki ensaymada lub brioche masłem (nawet bez formy będzie w porządku). Odłożyć na bok. Podziel ciasto na kulki ważące około 50 gramów każda (dla zwykłej ensaymady) lub 30 gramów (dla mini ensaymada). Każdą porcję bardzo cienko rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj 1 łyżką zmiękczonego masła. Stwórz długą linę. Trzymaj jeden koniec rozwałkowanego ciasta między kciukiem a drugim palcami. Zakręć na wzór ślimaka. Ułóż zwiniętą ensaymadę na foremkach lub po prostu włóż do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to samo z resztą ciasta. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut, aż urośnie. Posmaruj roztopionym masłem na wierzchu. Piecz w 180°C przez 10-12 minut lub do uzyskania złotego koloru. Zdejmij z patelni i lekko ostudź. Jako dodatki połącz zmiękczone masło i cukier puder. Posmaruj wierzch każdej ensaymady i posyp tartym serem 🙂

Smacznego!

azjatyckie, masło, ser, proste przepisy, jajko, filipińskie, mąka, mleko, piekarnik, cukier puder, sól, cukier, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
32 ⁄ 8 =