Popularne danie na Filipinach i jedno z ulubionych potraw mojego męża. Danie to praktycznie zawsze znajduje się na filipińskich stołach podczas różnych okazji. Świetnie nadaje się do jedzenia zarówno z ryżem jak i chlebem. Zapraszam do przygotowania mojego rodzinnego przepisu 🙂

Składniki:

500 g mięsa mielonego
2 duże jajka (roztrzepane)
1 średnia marchewka (starta)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kostkę)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki bułki tartej
2 ogórki kiszone (pokrojone w kostkę)
½ szklanki rodzynek
½ szklanki groszku
sól i pieprz do smaku (podobnie jak do kotletów mielonych)
1 szklanka sera cheddar (alternatywą może być zwykły żółty ser)
4 parówki pokrojone wzdłuż
3 jajka ugotowane na twardo
roztopione masło do posmarowania folii aluminiowej

folia aluminiowa

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, sos sojowy, bułkę tartą, sól, pieprz. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj marchewkę, kawałki ogórka kiszonego, rodzynki, groszek oraz ser. Przygotuj folię aluminiową i wysmaruj ją od wewnątrz masłem. Mięsa spłasz na folii tak, aby położyć na mięsie parówki i ugotowane jajka na twardo (pokrojone w dużą kostkę). Uformuj mięso tak, aby pokryło parówkę i jajka dookoła (jak naleśniki). Zwiń folię przy końcach tak, aby zablokować powietrze w środku. Gotuj na parze przez 50 – 60 min.

embutido, wieprzowina, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
36 ⁄ 12 =