Klopsiki wieprzowe nadziewane jajkiem
Smażone klopsiki wieprzowe z jajkiem to ciekawa i smaczna odmiana klasycznych kotletów mielonych. Przepis jest prosty i szybki, a pulpety na pewno zaskoczą domowników swoim nadzieniem. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i pyszne jajko to świetnie połączenie oraz kapitalne urozmaicenie naszego dania 🙂
Składniki:
500g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku posiekane
1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki bułki tartej oraz ½ szklanki do obtoczenia klopsików
sól i pieprz do smaku
½ szklanki mąki do obtoczenia klopsików
1 roztrzepane jajko do obtoczenia klopsików
4 ugotowane jajka do faszerowania
½ szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Do dużej miski włóż mięso mielone, czosnek, cebulę, jajko, sos sojowy, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wymieszaj ręcznie, aby składniki dobrze się połączyły. Nabierz tyle wieprzowiny, aby na środku zrobiło się duże wgłębienie, włóż we wgłębienie ugotowane jajko i zwiń w kulkę. Obtocz klopsiki w mące i strzepnij nadmiar. Zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej, dociskając do wcześniejszych warstw. Smaż klopsiki przez 8-10 minut lub na chrupiące złocistobrązowe. Podawaj z ulubioną sałatką 🙂
Smacznego!