Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie obowiązkowe na wigilijny stół. Najczęściej jest podawane ze smażoną cebulą. Świetna ozdoba świątecznego stołu i jednak z moich ulubionych dań podczas polskich Świąt Bożego Narodzenia 🙂

Farsz:

Składniki:

40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
450 g kapusty kiszonej przepłukanej i posiekanej
1 średnia cebulą pokrojona w drobną kostkę
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyj, przenieś do miski, zalej zimną wodą z kranu i przykryj. Pozostaw na całą noc w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu grzyby wchłoną wodę i lekko napuchną. Wodę z grzybów przelej do naczynia, spróbuj kropelkę by sprawdzić, czy woda nie jest gorzka, jeśli nie to nada się do kapusty. Osusz grzyby i pokrój w kostkę. Na wolnym ogniu na patelni podsmaż cebulę, nie na brązowy kolor bo będą gorzkie. Po około 8 minutach możesz dodać grzyby i smaż przez 2 minuty razem. Włóż kapustę do garnka, zalej wodą z grzybów lub wodą z kranu (mniej więcej półtorej szklanki wody zalewy wystarczy). Dodaj pozostałe składniki oraz usmażoną cebulę z grzybami. Przykryj garnek i zagotuj, na małym ogniu gotuj przez godzinę od czasu do czasu mieszając (co 10 minut). Po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj aż do odparowania wody. Po ostudzeniu farsz jest gotowy do użycia.

Ciasto na pierogi:

Składniki:

350 g mąki pszennej przesianej przez sitko
35 g masła
125 ml wody
1 jajko
szczypta soli
mąka do podsypania blatu

Przygotowanie:

Wodę zagotuj i dodaj do niej masło by się roztopiło. Do mąki dodaj sól, dolej mieszankę wody i masła ciągle mieszając łyżką. Dodaj jajko i wymieszaj składniki. Posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj folią aby nie wyschło i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Blat posyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na grubość około 2mm (pozostałe ciasto trzymaj pod przykryciem, żeby nie wyschło). Za pomocą szklanki lub okrągłego naczynia wytnij kółko z ciasta i nałóż na nie farsz. Zlep dokładnie brzegi uważając, żeby farsz nie wszedł pomiędzy ciasto, bo pierogi mogą się rozpaść podczas gotowania. Pierogi możesz układać na stolnicy. Przez ten czas zagotuj wodę z dużą szczyptą soli. Gdy woda będzie mocno bulgotać dodaj partiami pierogi. Gotuj je przez 2 minuty po wypłynięciu (dla pewności możemy poświęcić jednego pieroga i go połamać, by sprawdzić, czy jest miękki). Idealne pasują ze smażoną cebulą 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, masło, kapusta, knedle, jajko, mąka, pieczarki, cebula, pieprz, sól, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 12 =