Pączki z bitą śmietaną
Tłusty Czwartek to bardzo popularny dzień gdzie objadamy się pączkami. Nie inaczej jest w tym roku dlatego przygotowałam pyszne pączki z bitą śmietaną. Wykonanie bardzo proste, prezentacja piękna, a smak genialny, bardzo szybko pączki znikają 🙂
Składniki:
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
1 opakowanie (8 g) drożdzy instant
180 ml mleka ciepłego
1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
3 łyżeczki oleju
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
330 ml śmietanki 30%
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
cukier puder do posypania
2 szklanki oleju do smażenia z 1 kieliszkiem spirytusu
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, jajka, drożdże, mleko, cukier wanilinowy, łyżeczki oleju, sól i proszek do pieczenia przenieś do miski i wymieszaj. Wyrób przez 10 minut ciasto (możesz to zrobić na przykład za pomocą robota kuchennego). Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie lekko zagnieć ciasto, rozwałkuj na około 1 cm i wytnij okręgi. Smaż w gorącym oleju ze spirytusem na brązowy kolor. Bitą śmietanę w proszku zmiksuj ze śmietanką na sztywną masę. Ostudzone pączki przekrój na pół i włóż dużą warstwę bitej śmietany i całość posyp cukrem pudrem.
Smacznego!