Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Czy idealne ciasto istnieje? Tak! Proste ciasto na przepysznym kruchym spodzie, smaczny lekko kwaśny rabarbar, który świetnie komponuje się ze słodką bezą. Łatwe przygotowanie, genialny smak, chrupiące ciasto w ustach, po prostu perfekcja, świetnie pasująca do herbaty czy kawy 🙂
Kruche ciasto
Składniki:
200 g pszennej mąki
50 g mąki ziemniaczanej
200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
50 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zostaną wykorzystane na bezę)
1 łyżka śmietany 12%
Rabarbarowe nadzienie
Składniki:
600 g umytego rabarbaru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
cukier (opcjonalnie do smaku)
180 g dżemu malinowego
płatki migdałowe
Beza
Składniki:
białka z 4 jajek
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej do miski, dodaj masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Wysmaruj formę 21 x 26 cm masłem, wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj na tej formie masę. Wstaw do lodówki, do czasu, aż piekarnik będzie rozgrzany do 180°C. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika, piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. W międzyczasie dokładnie umyj rabarbar, wytnij liście i pokroić łodygi na grubość 1 cm. Włożyć do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie dodaj połowę dżemu i wymieszaj. Odłóż na bok. Czas na przygotowanie bezy. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier po 1 łyżce stołowej, ubijaj cały czas na wysokich obrotach miksera. Ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty, aż pianka będzie gęsta i błyszcząca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj przez pół minuty. Na kruchym cieście posmarować resztę dżemu, wlej masę z rabarbaru i równomiernie rozprowadź, na wierzchu położyć bezę i posyp płatkami migdałów. Piecz przez 20 minut w 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 60°C i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokrój na porcje 🙂
Smacznego!