Skrzydełka z kurczaka to naprawdę fajny, niedrogi kawałek mięsa, a często niedoceniany. Większość woli nóżkę z kurczaka, pierś czy polędwiczki, a skrzydełka także znajdują swoje zastosowanie w kuchni. Można przygotować z nich zupę, bulion, usmażyć i upiec. Świetnie pasują na słodko, czy też na ostro. Tym razem pokaże Wam pieczone skrzydełka, które świetnie nadają się jako przekąskę podczas różnych spotkań i imprez 🙂

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka
4 łyżki ketchupu
4 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka majeranku
1,5 łyżeczki oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Skrzydełka umyj i osusz. Upewnij się, że nie mają piór, jak mają to je usuń. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Natrzyj skrzydełka i odstaw do lodówki na całą noc. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Smaż przez 50 minut polewając je wodą (po 15 minutach i po 30 minutach), aby nabrały chrupiącą skórkę, ale się nie przypaliły 🙂

Smacznego!

kurczak, papryczka chili, czosnek, ketchup, majeranek, oregano, pieprz, sól, skrzydełka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 4 =